Hollandse Waterlinie

De Pullenhof ligt midden in het Unesco Werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. De waterlinie beschermde een groot deel van Holland en de stad Utrecht. De waterlinie is in gebruik geweest van 1870 tot 1945.

Naast de status van werelderfgoed heeft het gebied de status van Nationaal Landschap en van Rijksmonument. In de directe nabijheid bevinden zich op het Eiland van Schalkwijk forten, inudatiekanalen en andere verdedigingswerken. Ze zijn ingericht als museum, kantoor, restaurant, koffiehuis of camping. Veel zijn er te bekijken en/of te bezoeken.

De gemeente Houten schrijft over het Eiland van Schalkwijk: ‘De afgelopen jaren zijn allerlei mooie plannen uitgevoerd om inwoners en bezoekers meer te laten genieten. Zoals klompenpaden, theetuinen, bed & breakfast, een gerenoveerd fort met camping en terras, kanoroutes en -steigers, een restaurant, een streektransferium en verkooppunten voor streekproducten. Bij de VVV Krommerijnstreek vindt u informatie over recreatiemogelijkheden op het Eiland van Schalkwijk’.